Fyra svenska festivaler


Det svenska folket gillar sina festivaler och det finns tillräckligt med varianter för att tillfredsställa de flesta musiksmaker.

Metaltown är precis som namnet antyder en festival för de som gillar tunga gitarrer, snabba trummor och riviga refränger. Den har anordnats årligen i Göteborg sedan 2004 och några av världens största artister har uppträtt. Vad sägs om till exempel Alice Cooper, Slipknot, Children of Bodom, Motörhead och Slayer?

Hultsfredsfestivalen har inte haft det lätt under de senaste åren, men det ändrar inte det faktum att det är en av Sveriges mest älskade festivaler. År 2013 flyttades festivalen från Hultsfred till Sigtuna. Under 2014 så tog man en paus, men 2015 är man tillbaka med en ny upplaga. Det händer dock även grejer på det gamla festivalområdet i Hultsfred. Dessa grejer kallas för This is Hultsfred och är en ny tappning av den gamla festivalen.

Peace and Love är Borlänges bidrag till Sveriges festivalscen och den arrangerades för första gången 1999. Under årens lopp så växte dess popularitet så pass mycket att man från 2009 till 2012 var Sveriges största festival. Musiken som spelas är mycket varierad och du kunde under samma dag se hårdrockare så som Mötley Crüe och rapare så som Jay Z. Mottot för festivalen är ”mångfald, förståelse och gemenskap”. Efter en konkurs så höll festivalen på nytt under sommaren 2014, men då i mindre tappning.

Summerburst besöker de som vill höra elektronisk musik från artister så som Avicii och Deadmau5. Den har anordnats sedan 2011 och hålls idag i både Stockholm och Göteborg. Festivalen har blivit ett mycket populärt inslag och man säljer år efter år slut på biljetterna.